***       Водещите вечерни новини       на 22 май 

...
   ***   
   Водещите вечерни новини   
   на 22 май 
Коментари Харесай

Водещите новини! ГЕРБ и ПП-ДБ се договарят за общо правителство с ротационни премиери за по 9 месеца. Гешев обяви края на „завладяната държава“


   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 22 май   

 

Мария Габриел от ГЕРБ и Николай Денков от ПП-ДБ дадоха взаимно изказване в Народно събрание. 

Ръководствата на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " са подготвени да излъчват министър председатели от двете обединения на ротационен принцип.

Ще предизвикваме законодателна стратегия, която да е допустима за повече от една парламентарни групи, сподели Денков. 

Предложихме на ГЕРБ-СДС да използваме насъбрания подтик, да стъпим на законодателната и управническата стратегия, да стъпим и на състава на кабинет, както и министър председател и вицепремиер на ротационен принцип, добави той.

***

„ Заедно с акад. Денков имаме ясно виждане, че вторият мандат би трябвало да бъде народен. Заедно с ПП-ДБ имаме единодушие двете сили да излъчват министър-председател и зам.министър-председател на ротационен принцип за 9 месеца. За мен приоритет остават българските жители “, посочи още Мария Габриел.

***

И разяснява митинга на " Възраждане ". " Не хвърляха по Руското посолство, а по Европейската комисия, която е вкарала 80 милиарда в България. И ние отиваме да я замеряме с алена багра. От нея чакаме, с изключение на еврофондовете, само че и Плана за възобновяване. Как ще балансираме финансите на България без тези пари? ", запита водачът на ГЕРБ.

***

По мотив на информацията за реализация на втория мандат с ротация сред Николай Денков и Мария Габриел, Националният съвет на Зелено придвижване не е взел решение и ще се произнесе в сряда - 24 май.

Това оповестиха от " Зеленото придвижване " във Facebook.

***

„ Това е началото, уповавам се да е краят на това, което българските жители и медиите наричате “завладяна страна ”, други назовават “олигархично—политическа мафия ”. Краят на тези, които българите назовават “политически отпадък ”, “мафия ”, “престъпници ” и “крадци ” “. 

Това разгласи основният прокурор Иван Гешев на ексклузивен брифинг в Съдебната палата.

***

„ Не мисля, че ротационното държавно управление е чак толкоз невиждан ход. В началото на прехода имахме кабинет на Димитър Попов, в който влизаха представители на леви и десни.

„ В персонален проект не одобрявам тази сделка за държавно управление, тъй като не съм почитател на ГЕРБ и не мисля, че тяхното ръководство би трябвало да се реанимира. От друга страна хората са изтощени от избори и сигурно не им се върви отново лятото. Нека да поживеем и да забележим какво ще се случи с този кабинет. Ако в него има хора, които съумеят да завоюват публичното доверие, дано има такова държавно управление “.

***

Бойци от Руския доброволчески корпус (РДК), формиран от въоръжени съперници на Владимир Путин, обявиха, че са влезнали в няколко села в погранични с Украйна региони, съобщи израелската медия мигнюз.

„ Подразделенията на РДК влязоха на територията на Руската федерация. Родината ни ще бъде скоро свободна ", споделиха те. Членове на РДК също оповестиха, че се влезнали в селата, Безлюдовка Чуровичи и Любимовка.

Към 14 часа българско време бойците обявиха за освобождението на село Козинка и влизането в селището Грайворон. От РДК приканиха цивилните да не излизат от домовете си и да не се подават на провокация. " Ние не се бием против цивилни, за разлика от зомбитата на Путин ", допълниха от РДК.

***

Продължаващата девет месеца борба за Бахмут унищожи 400-годишния източноукраински град и взе десетки хиляди жертви при взаимно опустошителната проява на тактика на Украйна за изтощение на съветската войска, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Стелещата се мъгла над бойното поле не разрешава да се удостовери каква в действителност е обстановката след вчерашната борба - най-продължителната от началото на съветската инвазия. Руското министерство на защитата заяви, че частната съветска наемническа формация " Вагнер ", подкрепена от съветски войски, е превзела града. В същото време обаче украинският президент Володимир

Зеленски сподели, че Бахмут не е изцяло високомерен от съветските сили.

***

Въз основа на изследването на стотици сателитни фотоси Би Би Си отбелязва съществуването на необятни защитни уреди, построени от Русия, която се приготвя за огромна украинска контраатака.

След месеци на невъзможност предстоящото контранастъпление на войските на Киев евентуално ще бъде решаваща инспекция за Украйна, която се пробва да потвърди, че може да реализира обилни триумфи на бойното поле с оръжията, които е получила от Запада.

Би Би Си показва четири места, където към този момент е построена забележителна съветска отбранителна инфраструктура.

***

Белоруският опозиционен блогър Роман Протасевич, арестуван през 2021 година, откакто самолетът на самолетна компания " Райънеър ", с който е пътуваше, бе заставен да кацне в Минск, през днешния ден беше опрощение, съобщи белоруската държавна информационна организация БелТА, представена от Ройтерс.

***

Прокуратурата в Белград е образувала ново дело по длъжностен път по отношение на всеобщата пукотевица в белградско учебно заведение при започване на месеца, при която момче умъртви девет души и рани още седем, оповестява РТС. 

Разследва се майката на момчето и дали в дейностите ѝ има детайли на закононарушението „ Неглижиране и малтретиране на малолетно лице “ от член 193 на Наказателния кодекс на Сърбия.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР